Köpare, säljare och experter möts på Mellersta Österbottens företagsmarknad

Mellersta Österbottens Företagsmarknad ordnas nu för andra gången i Karleby och har fått speciellt personer som är intresserade av att köpa företagsverksamhet att anmäla sig till evenemanget. På Företagsmarknaden, som ordnas den 22 april 2023, samlas personer som planerar att köpa eller sälja ett företag. Förutom möten mellan köpare och säljare omfattar evenemanget också tal av Företagarna i Finlands verkställande direktör Mikael Pentikäinen och den lokala långvariga företagaren Tuomo Lahti. På plats finns också experter och finansiärer som ger hjälp och stöd i ägarskiftesprocessen både vid själva evenemanget och därefter.

”Jag är glad att vi får ordna det här fantastiska evenemanget för andra gången i vår region! Även enligt Finnveras statistik fortsätter 92 procent av de företag som bytt ägare med sin verksamhet efter tre år. Det här är viktig information för dem som upplever att risken med företagande är för stor. När man blir företagare genom en företagsaffär har man tillgång till experter och finansiärer som erbjuder perspektiv och knowhow för att företagaren ska lyckas. Jag vill också tipsa säljarna om att den rätta köparen kanske inte uppenbarar sig genom att knäppa med fingrarna, utan ibland krävs flera förhandlingar och kandidater. Av denna orsak lönar det sig absolut att utnyttja evenemang som Företagsmarknaden”, säger Matti Koivisto från projektet Omistajanvaihdokset yhdessä (sv. Ägarskiften tillsammans).

Grundtanken med evenemanget är att erbjuda dem som planerar att sälja eller köpa ett företag ett lätt sätt att möta varandra och påbörja affärerna. Evenemanget är avgiftsfritt för köpare och säljare av företag. Ett företags ägarskifte är en krävande process som tar sin tid och där man ofta också behöver experthjälp till exempel för att fastställa företagets värde och köpesumma.

”Det är värt att komma till evenemanget även om man befinner först i början av köp- eller säljprocessen. Det lönar sig att börja ägarskiftesprocessen i så god tid som möjligt så att man kan försäkra sig om att den lyckas. Om evenemangets tidtabell av någon orsak inte passar för säljaren av ett företag, kan man också anmäla sig och be till exempel KOSEKs företagsutvecklare eller en annan sakkunnig att delta i evenemanget och presentera företaget med tanke på försäljning”, berättar Anne Koskinen från KOSEK.

Konceptet för Företagsmarknaden bygger på förtroende. Den exakta evenemangsplatsen meddelas endast dem som anmält sig och varje deltagare undertecknar ett sekretessavtal när de anländer till evenemanget. Du kan anmäla dig till evenemanget fram till den 13 april.

 

Mer information:

Janne Vähäkangas
företagsutvecklare, KOSEK
0400 72 7099
janne.vahakangas@kosek.fi

Matti Koivisto
projektchef, Mellersta Österbottens Företagare
Projektet Omistajanvaihdokset yhdessä
050 321 1749
matti.koivisto@yrittajat.fi